Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne

05 maj 2008

Skratta dig lycklig eller skratta av lycka

Igår firades Världsskrattardagen. Alla som missade den kan ju fira den idag. Eller alla dagar. Det finns en organisation bakom denna speciella dag, som anser att skratt får oss att må bra både kroppsligt och andligt. Det ordnas skrattyoga där man samlas i grupp och utför olika skrattövningar, vilket lär vara bra mot stress och irritation, det stärker immunförsvaret, lindrar smärta och får musklerna att slappna av. Och så får man sig ett gott skratt också.

Idén med en dag för skrattövningar är ganska kul, speciellt då många sällan tillåter sig skratta bort stress och vardag, skratta åt sig själv eller andra. Å andra sidan är det synd att vara tvungen att uppmana folk till skratt.
Länge har psykologer forskat i känslor och känslouttryck och många emotionspsykologer har konstaterat att ett konstlat leende stimulerar hjärnan och får oss på bättre humör. Så nästa gång du stiger upp med fel fot- skratta lite så blir du glad igen.
Just nu behöver jag ingen tvångsstimulering för att känna mig lycklig. Jag kan bara skratta av lycka över att jag har det så jättebra.
Skratta som maskrosen :)