Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne

12 februari 2008

Rätt att babbla

Rätten att kommunicera.
Läste igenom en massa etik gällande kommunikation, och rättigheter man har som människa. Rätt att kunna vägra, fråga, välja, delta i samtal... Detta gäller alla. Det är en självklarhet för dem som kan tala. Det är inte alls lika lätt att utnyttja dessa rättigheter om man inte kan uttrycka sig muntligt eller skriftligt och är i behov av andra kommunikationssätt. Kom fram till att min framtida arbetsuppgift kan vara att försöka se till att även de som har någon form av kommunikationshandikapp också kan utnyttja dessa rättigheter.
Har fattat tycke för AKK- Alternativ och kompletterande kommunikation. Går den kursen nu och ser framemot att öppna tentboken varje dag. Kan man av någon anledning inte tala får man ta till andra medel- ord, bilder, symboler, tecken... Jätteskoj! Inte bara för att jag är intresserad, utan också på grund av den upplyftande tanken att jag någon gång i framtiden har möjlighet att hjälpa någon att få ett sätt att uttrycka sig på. Jag har svårt att föreställa mig själv i en situation med huvudet fullt av saker att berätta men med oförmågan att tala om dem för omvärlden. Vill att alla skall kunna få berätta, samtala, få det sociala behovet uppfyllt. Även om det kan kännas meningslöst i så att säga hopplösa, ledsamma fall för personer med till exempel ALS...
Vi fick i läxa att läsa ett slags självbiografi. Den handlar om en flicka som använde sig av Bliss, en form av symbolsystem. Den är gripande, så kolla gärna in. Den visar att man med mycket vilja, motivation och satsning kan ge alla ett språk och ett uttryckssätt. Man kan ge alla ett drägligare liv, ljus i tillvaron och glädje i att kunna uttrycka sig.

Words don't come easy to me... Beror på vem man jämför med.

http://www.klang.se/freja/sjalvbiografi.htm
(Hon bara råkar heta Freja, skulle gilla sidan lika mycket oberonde namn.)