Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne

23 december 2010

Dan före dopparedan

Undrar vem som kom på julstädning. Rätt så fyndigt, städat blir det ju, och det ordentligt. Det är inte varje vecka man kryper på knä och skurar golv.
Undrar vem som kom på julmaten. Traditioner är toppen! I år lärde jag mig göra sötad potatislåda. Får se vilken av traditionerna jag försöker mig på nästa år.
Undrar vem som kom på julgranen. Någon som kunde ana hur gott det doftar och hur stämningsfullt det blir med ett träd med ljus inomhus?
Undrar vem som kom på att ge julklappar. Någon som ville ha eller som ville ge? Eller någon som gillar vackra presentpapper?
Undrar vem som tyckte att choklad hör julen till. Någon som ville samla på sig ett godislager som räcker hela året? Rätt så bra tanke, det fungerar åtminstone hos oss.
Undrar vem som kom på fenomenet julstress. Det var den dummaste idén hittills. Alldeles onödigt. Varför stressa över julklappar och matlagning när man kan ta det med ro? Det är mycket roligare så, både för en själv och för alla runt omkring. Det popbegreppet kunde man skippa helt, av någon anledning får magsår och utbrändhet alltid en plats i jultider.

Undrar vem som kom på att över huvudtaget fira jul. Undrar om julstädning, mat, gran, presenter och stress var den ursprungliga idén. Kanske spelar det ingen roll. Bara man själv vet varför man yrar runt och söker den perfekta klappen, kryper runt lägenheten och dammar av lister och äter sig sjuk av choklad. Så länge man njuter är väl det mesta okej.

Passa på och njut av dina traditioner, det du förknippar med julfirande. De egna och bekanta är alltid de bästa traditionerna. Kanske vet du ändå bäst själv varför du firar jul.

Dags att återgå till att njuta av vårt skinande hem och börja den sega väntan på morgondagen. Choklad och film är inte helt fel trots allt.

God jul!